“Iz našega salona gre ženska s turbanom, a dolgoročno z zdravimi lasmi.”

Klavdija Hladin, lastnica edinega ekološkega frizerskega salona Inanna v centru Maribora. Ob srečanju nama navdušeno pove, da so lasje njeno poslanstvo, ki ga živi vsak dan. Svoje delo opravlja že vrsto let, lasje strank, ki se vedno znova vračajo, pa kar sijejo in znova zaživijo. Na naravno barvanje prihajajo stranke iz Maribora in širše okolice.

Kljub zasedenemu urniku, si je Klavdija vzela čas, da je odgovorila na nekaj najinih vprašanj o naravnem barvanju. V njenem salonu je zmeraj prijetno in umirjeno vzdušje, stranke pa poleg čudovitih las, pri Klavdiji pridobimo tudi znanje o negi las in kani. Naravoljubka Martina salon obiskuje že dve leti in kot sama pravi: ”Na umetne barve ne grem več.”

Iz ekološkega frizerskega salona s turbanom

Kljub temu, da je Klaudija frizerka po izobrazbi, se zelo razlikuje od klasičnih frizerjev.“Razlika med klasičnim frizerjem in mano – od klasičnega frizerja gre ženska z lepo frizuro, ampak zaradi uporabe kemikalij, z uničenimi lasmi. Iz našega salona gre ženska s turbanom, ampak dolgoročno z zdravimi lasmi. Tu je bistvena razlika.”

Zametki nastajanja prvega ekološkega frizerskega salona v Mariboru

Klavdija Hladin, lastnica ekološkega salona Inanna nama je med umivanjem las pripovedovala o svojih prvih začetkih z naravnim barvanjem: “Moja pot z naravnimi barvami se je začela na osnovi mojih izkušenj z lasmi, saj sem včasih zelo mačehovsko in grdo delala z njimi. Prišel je trenutek, ko sem skoraj ostala brez las. To je bil zame skoraj konec sveta in takrat sem vedela, da moram nekaj narediti.

Kot naročeno je kmalu prejela e-mail od bio trgovine o predavanju resnice o kani. “Niti sanjalo se mi ni, da lahko še nekaj drugega počneš z kano, razen poslikav na telo. In sem šla na predavanje, ker me je zanimalo. Izvedela sem, da se kana uporablja za zdravljenje in barvanje las. Takrat sem vedela, da je to to in da moram tu začeti.”

Lasje so podaljšek živčnega sistema in naše antenice

Klaudija je kmalu začela predavati za podjetje Etnobotaniko, kjer je bila Sonja Velikanje njena prva učiteljica. Odločila se je, da se izšola tudi v frizerski stroki. Od takrat ji niti za trenutek ni bilo žal. “V laseh vidim svoje poslanstvo. Lasje niso samo modni dodatek ampak mnogo več. Imajo dosti širšo funkcijo, saj so podaljšek našega živčnega sistema in naše antenice. Ne smemo jih tretirati, kot modni dodatek za vsako ceno,” je povedala Klaudija.”

Raje sivi lasje, kot kemikalija

V preteklosti je lastnica salona Inanna dolgo uporabljala umetne barve. Pove, da ji je izkušnja bila potrebna, saj se je iz nje tudi nekaj naučila, a tega več nikoli ne bi ponovila. “Rajši sem siva, rajši sem pusta, toda s kemikalijo se ne bi barvala nikoli več,” še doda.

Danes že po prvem barvanju s sintetičnimi barvami opazi poškodbo las: “Sintetične barve so kemikalije. Ovojnica je odprta, las je nezaščiten in enostavno tega ne odobravam. Nikakor pa ne obsojam, če katera želi uporabljati kemične barve, saj je barvanje odločitev vsake posameznice,” pove Hladin.

Pogosto se nekateri ne počutijo dobro v določeni barvi in posegajo po kemičnih barvah. V tem primeru svetuje, da uporabimo obloge za lase in z nego vsaj delno popravimo poškodbo las. “Las je ranjen, če je obarvan z umetnimi barvami. Ampak boljše jih je negovati, kot da pustimo lase umirati na obroke.”

Tudi midve sva se včasih barvali z umetnimi barvami. Najini lasje so bili lomljivi in suhi, zelo težko sva jih razčesavali. Odločili sva se, da prenehava uporabljati umetne barve, vsaka v svojem časovnem obdobju. Zato naju je zanimalo, kaj vsebujejo umetne barve in kako delujejo na lase. Klavdija odgovarja:

“Umetno barvanje je trikomponentno. Prva komponenta odpre lasno ovojnico, kutikulo. To je edini ščit, ki ga ima las pred zunanjimi vplivi. To je luskasta struktura in ko se ta odpre, po barvanju več ni zaprta. Las, ki je izpostavljen zunanjim vplivom, se začne sušit in lomit.

Druga komponenta je peroksid, ki izniči melaninsko celico in v lasu naredi prostor za tretjo komponento oz. pigment ali barvilo. Pri drugi komponenti se izniči naš melanin in s tem je dejansko škoda že storjena. Melanin je v bistvu esenca naših las, to je naš barvni ton in naša melaninska celica.

Tretja komponenta je vstavljena barva. Pravijo, da se barva spira po prvemu barvanju in to se zgodi, ker je ovojnica odprta. Pri vsakemu barvanju barva uhaja, zato se spira.”

Pri enokomponentnemu barvanju oz. barvanju s kano, se barvni pigment spaja s proteinom in gre s proteinom v las, pri tem pa lasna ovojnica ostane zaprta. V samem lasu se potem ovije oz. se spoji z melaninsko celico.

Naravne barve las ne osvetlijo, le kemikalije jih lahko

Barve, ki imajo napisano, da so brez amoniaka, se le drugače imenujejo. Princip je pa isti. Gre za snov, ki odpira lasno ovojnico. “Če vidimo, da je barva sposobna osvetliti las, potem gre za kemikalijo. Pri enokomponentnem barvanju s kano, je ovojnica zaprta in se melaninska celica ohrani, svetlenje las ni možno z naravnimi toni,” pove Klaudija.

Na željo stranke pogleda tudi na lunin koledar

Lunini cikli naj bi vplivali na rast las, zato Klaudija po želji stranke pogleda tudi na lunin koledar.

Lunin cikel, ki vpliva na hitrejšo rast las? Ko je luna v porastu in v obdobju, ko raste iz prazne do polne lune. Kaj pa, če želimo, da nam hitro rastejo lasje? V tem primeru se priporoča striženje, ko luna pada. Od polne do prazne lune se vse upočasni. Takrat se strižejo kratkolaske, ki želijo, da lasje ne rastejo tako hitro, da ostane frizura kratka čim dlje.

Namesto silikonov uporabimo naravne barve

Kako to, da so lasje, barvani z umetnimi barvami lepega videza, kljub temu, da so poškodovani ob vsakem barvanju? Razlog so silikoni, ki jih dodajajo v lasno kozmetiko in jih uporabljajo tudi v vsakem frizerskem salonu. Ko stranka enkrat preneha uporabljat silikonske preparate, se začne začaran krog, brez teh preparatov enostavno več ne gre. Ženske, ki uporabljamo naravne barve, ne rabimo uporabljati niti balzama za lase. Obloge in rastlinska olja pridejo v poštev. Kana je zelo zdravilna rastlina, vse od korenine do plodu. V avtohtonih deželah, kjer kana raste, velja za sveto rastlino. Je edina rastlina, ki se spaja s proteinom,še doda Klaudija.

V salonu v ponudbi vse razen kemičnih barv

Klaudiji je v salonu najbolj pomembna skrb za lase, dobra kondicija las in barva las. Ponuja tudi druge frizerske storitve, ki vključujejo vse razen kemičnih barv. Dela tudi poslikave telesa z naravno kano, občasno je vizažistka ali pa se ukvarja s poslikavo sveč, pred časom je delala tudi poslikave na oblačilih. V salonu Inanna prodaja različne negovalne naravne izdelke za lase.

In še nasvet frizerke Klaudije za vse, ki bi rade začele uporabljati naravno lasno kozmetiko:

“Vsem ženskam bi za zdrave naravne lase priporočala naravna olja, oljne kopeli (vsaj dve uri pred pranjem las, ali pa čez noč) in uporabo naravnih lesenih glavnikov. Omenila bi tudi Monoi tiki tahiti olje iz Polinezije, ki si ga na lase nanesemo vsaj dve uri pred pranjem las in ga razmažemo po lasišču. To olje zapira ovojnico in blagodejno deluje na lasišče. Lasje se rehidrirajo, lepše se razčesavajo in so zaščiteni, saj olje varuje lase pred UV žarki. Priporoča se tudi amlino olje, ki lase krepi in deluje na lasne mešičke. Je proti izpadanju in zgodnjemu sivenju las ter vsebuje veliko vitamina C. Če si želite bolj dolgih in gostih obrvi in trepalnic ali pospešitve rasti las, pa bo ricinusovo olje dobra izbira.”

Follow us:

2 Natureholics

2natureholics

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: