Odrecite se živilom, ki vsebujejo gensko spremenjene organizme.

Pomlad prihaja, vrtičkarji pa že veselo sejemo in pripravljamo vrt. Sva začetnici v vrtnarjenju, a odkar sva začeli samostojno gojiti rastline, si ne znava več predstavljati življenja brez lastnih sadik in pridelka. Zavedava se, kako pomembno je izbrati kvalitetno ekološko seme. Spremljati sadiko vse od samega začetka, ko seme začne kaliti in pokukajo prvi klični listi do mogočne sadike, ki nam brezpogojno nudi svoje plodove v katerih se nahajajo semena za naslednjo setev.

Slovenija – dežela vrtov in dobrih ljudi

V Sloveniji je vrtnarjenje zelo razširjeno in priljubljeno, kar nam daje možnost (katere so mnogi po svetu oropani), da smo delno ali popolnoma samooskrbni.  Medtem, ko se korporacije borijo za obstanek in prodajo čimveč predelane zelenjave, sadja in vnaprej pripravljenih živil, pa je vrtnarjenje vedno bolj priljubljeno, tako hobi kot profesionalno. Če se kdaj zavzamemo in opazujemo hiše po naši deželi, skoraj, da ne opazimo hiše, ki ne bi imela vrta.

Tako je lastna pridelava hrane navdušila tudi naju in sva se potopili v svet vrtnarjenja. Začeli sva zbirati informacije o semenih in njihovi pridelavi. Martino je tako navdušil Amarant, edino podjetje v Sloveniji, ki nudi ekološki semenski material.

Ni časa za vrt?

Če se zazremo v zgodovino sejanja, so naši predniki vsako leto pridno sušili in shranjevali semena za naslednjo sezono. Tega skorajda več ni. Zakaj je temu tako? Vedno hitrejši življenjski slog, stres, služba, pomanjkanje prostega časa in dejstvo, da smo se oddaljili od narave,… Vse to vpliva na naše prehranske odločitve in izbiranje nezdravih živil. Pridelavo lastne hrane si olajšamo z nakupom sadik ali semen, za katere pogosto ne poznamo izvora. Ker nimamo časa, si kupujemo že pripravljene izdelke, namesto, da bi si sami vzgojili rastline in shranjevali semena prejšnjih letin.

Pa vendar bi izbiri semen, pridelavi lastne hrane in samoskrbnosti morali nameniti vsaj nekaj časa. To dolgujemo samim sebi, svojim otrokom in bodočim generacijam.

Pri nakupu semen in hrane bodite pozorni predvsem na to, da je na njem oznaka, kjer piše da ni gensko spremenjeno. Verjetno ste že slišali za kratico GSO – Gensko Sprememenjeni Organizmi. Po neuradnih podatkih naj bi bilo na policah slovenskih trgovin skoraj 30 odstotkov gensko spremenjene hrane, v Ameriki pa kar 80 odstotkov. (1)

Kmetje izberejo GSO zaradi boljše odpornosti rastlin

V EU je dovoljeno gojiti le GS koruzo, ki jo med drugim gojijo ponekod v Španiji. Gojenje GSO organizmov je na velikih kmetijskih površinah za pridelovalca cenejše kot gojenje navadnih rastlin GSO, prav tako GSO rastline lažje prenašajo uporabo herbicidov ali pa so  odpornejše na žuželke. Vendar pa je cena za okolje in zdravje lahko (pre)velika, še posebej če vemo, da bi oba učinka lahko dosegli s popolnoma naravnimi, biološkimi načini.

Ali GSO vplivajo na okolje in živali?

Uporaba gensko spremenjenih organizmov negativno vpliva na naravno okolje. Žuželke in ptice, ki bi sicer zobale zdaj zanje strupeno seme, umirajo, rastline, odporne na herbicide, pa so v času rasti deležne še več strupov kot prej. Najhuje pri uporabi GSO pa je, da jih, ko so enkrat v naravi, ni mogoče več odstraniti. (1)

Gensko spremenjenih rastlin namreč ni mogoče izolirati, oplojujejo se med seboj in ogrožajo tudi kmetije, ki le-teh ne želijo gojiti. Sčasoma se v naravi pojavijo škodljivci in pleveli, ki so odporni na izboljšave GSO. Avtohtone rastlinske in živalske vrste zaradi GSO izumirajo.

O škodljivih učinkih je napisano premalo. Znanstvene študije, ki so bile opravljene, pa so bile ovržene. Znanstvene revije so se zaradi pritiskov proizvajalcev GSO, kot je Monstanto, pa so se morale opravičiti zaradi objav, ki so pokazale določene učinke GSO. (2)

Ali GSO povzroča nepravilnosti v organizmu?

Zakaj nam nihče ne pove, da uživanje GSO ni nujno varno? Preprosto – zaradi dobička. Šest multinacionalk, ki so razvile in patentirale skoraj vsa obstoječa semena GSO, ni naredilo praktično nobenih večjih sistematičnih raziskav, s katerimi bi potrdile ali ovrgle škodljivost uživanja GSO za človeško zdravje.

Zadnja leta vedno več raziskav odkriva, da bi imelo uživanje GSO lahko hude posledice za zdravje:

– Italijanski raziskovalci so tako na primer opazili, da so se pri miših, ki so uživale GSO sojo pojavile spremembe v jedrih jetrnih celic.

– Francoska raziskava izpred nekaj let, ki jo je opravil Odbor za neodvisne raziskave in informiranje o genskem inženiringu (CRII-GEN), je opazila, da je pri podganah, ki so jih tri mesece hranili z GSO koruzo prišlo do nepravilnosti v jetrih, ledvicah in krvi, kar bi lahko bila posledica uživanja GSO.

– Sicer je večina raziskav na živalih, ki je opazila posledice uživanja gensko spremenjenih organizmov, odkrila negativen vpliv GSO na plodnost in stopnjo umrljivosti.

Izbirava ekološka semena Amarant, ker so edini v Sloveniji, ki nudijo ekološka semena. (Objava NI sponzorirana)

Pri mesu in živalskih izdelkih ni potrebno označiti GSO

Mesa, mleka, jajc, rib in drugih živil živalskega izvora od živali, ki so bile krmljene z GSO krmo, ni treba posebej označiti. Prav tako tudi ne fermentiranih izdelkov iz GSO, npr. jogurti, siri ali salame. Enako velja za živila, pri katerih so bili v proizvodnji uporabljeni encimi (denimo encimsko pridobljen glukozni sirup iz škroba) izdelani s pomočjo gensko spremenjenih mikroorganizmov. Danes tudi kar nekaj vitaminov izdelujejo z uporabo GSO (vitamin C, A, nekateri vitamini B-kompleksa). (3)

Posledice uživanja GSO v prihodnosti ne moremo predvideti

Ne glede na pomanjkanje dokazov o škodljivosti je dejstvo, da gre za organizme, ki jih v naravi ne najdemo, in da ne moremo vedeti, kako se bo človeško telo na dolgi rok obnašalo ob uživanju. Sinteza novih beljakovin, ki jih telo ne prepozna, lahko sproži, če ne drugega, vsaj alergijske reakcije. Vsaj tako – če ne še bolj – pereče kot razmišljanje o posledicah uživanja GSO za zdravje je razmišljanje o posledicah uporabe GSO za okolje.

Izbirajmo ekološko in lokalno

GSO se v okolju ne moremo popolnoma izogniti, lahko pa izbiramo ali bomo podprli ekološke izdelke lokalnih kmetov, ali sijaj velikih korporacij. Midve izbirava ekološka semena Amarant, ker so okolju prijazni in želiva vzgojiti rastline, ki so ekološke. Z majhnimi koraki širimo dobro živalim, okolju in ljudem.

(1) https://www.bodieko.si/gso-gensko-spremenjeni-organizmi

(2) https://www.rtvslo.si/okolje/moznost-prepovedi-gojenja-gso-koristi-predvsem-politikom/363863

(3) https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/gso-topmenu-336/5588-gensko-spremenjeni-organizmi-je-kaj-novega-62012

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: